AutoGuide ja Kesla 700 apuna heinänteossa

02.04.2018
Valtra T194 Versu nostaa 500 kilon säilöheinäpaalia kymmenen metrin päästä traktorin sivulta. Kuormain on Keslan 700T, jonka pystytolppaa on lyhennetty 20 sentillä.
T194 Versu Unlimited, Keslan 700 -kuormain Jaken sovitteissa, metsäohjaamo, AutoGuide, 710-milliset renkaat ja perässä pitkä lavetti ovat erikoinen yhdistelmä, mutta juuri oikea kokonaisuus, kun halutaan kerätä heinäpaaleja tehokkaasti. Kuormain nostaa helposti 500 kilon paalin 10 metrin päästä traktorin sivulta, mikä onkin tarpeen, kun karhottimen työleveys on 14 metriä.
Hevosväki tuntee Pollen Paalin rehut ainakin kaikkialla Etelä-Suomessa ja olkea toimitetaan ympäri Suomen. Lounais-Suomen Mellilässä toimiva yritys on erikoistunut hevosten heiniin ja olkeen, mutta tuottaa myös viljaa sekä harjoittaa koneurakointia.

– Lypsykarjasta luovuttiin 1988, 1990-luvun lopulla keskityttiin täysin heinään. Koneurakointia tehtiin ennen enemmänkin, mutta sen osuus on vähentynyt. Hevostallit ovat kasvaneet ja tallit edellyttävät heinän toimittajalta luotettavuutta, laatua ja aikataulujen noudattamista, kertoo isäntä Kalevi Kuusela.

Pollen Paali on perheyritys ja -tila, jota pyörittävät Kalevi ja Anja Kuusela, mutta myös nuoriso Aku, Eetu ja Tiia ovat tiiviisti mukana. Tytär Tiia opiskelee Viikissä agronomiksi, Aku Mustialassa agrologiksi ja Eetu on valmistunut yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi.

Pollen Paali kuljettaa suuren osan tuotteista asiakkaille omalla kuorma-autolla, pidemmillä matkoilla käytetään muita yhteistyökumppaneita, jotka kaipaavat paluukuormaa etelästä muualle Suomeen.

– Esimerkiksi Lapissa ei ole vehnän olkea appeeksi. Tiiviissä kanttipaaleissa mahtuu rekkaan paljon, jopa 30 tonnia kuivaa olkea. Laadukkaalla kuivalla tavaralla 
on kysyntää, kertoo Kalevi.

Pojat Aku ja Eetu sekä isä Kalevi Kuusela tekevät suurimman osan maatilan konetöistä.
Pojat Aku ja Eetu sekä isä Kalevi Kuusela tekevät suurimman osan maatilan konetöistä.

Todella räätälöity traktori

T194 Versu on suunniteltu yhdessä Valtran Unlimited -verstaan ja Keslan kanssa. Keslan 700 -sarjan nosturia piti madaltaa parikymmentä senttiä, AutoGuide puolestaan piti sijoittaa metsäohjaamon vuoksi sivulle ohjaamon katolla. Kuormainta varten on traktorin edessä osin Kronoksen valmistama ja osin itse rakennettu teline. Etuakselissa on jäykistys ja takarenkaat ovat 710 milliä leveät, jotta traktori ei huoju kuormaimella sivulta nostettaessa, sillä tukijalkoja ei voi käyttää.

– Paaleja kerätessä traktorilla ajetaan eteenpäin, mutta selkä menosuuntaan. Traktori kulkee AutoGuiden ansiosta suoraan kahden karhon välissä ja minä kerään kuormaimella paaleja kummaltakin puolelta. Traktoria ei tarvitse pysäyttää kuin hetkeksi paaliin tartuttaessa; kurottaminen sivulle ja nostaminen tapahtuvat vauhdissa, kertoo Aku Kuusela.

Tällä systeemillä paalien kerääminen on tehokasta eikä pellolla tarvitse ajella eestaas poikittain, kuten etukuormainta käytettäessä. Kuuselan pelloilla ajetaan aina samaan suuntaan, joten pelto pysyy tasaisena.

Metsäohjaamossa on hyvä näkyvyys ylös, AutoGuide, metsäkahvat ja taakseajolaite. Lisäksi joidenkin painikkeiden paikkoja kyynärnojassa on muutettu Aku Kuuselan toiveiden mukaan.
Metsäohjaamossa on hyvä näkyvyys ylös, AutoGuide, metsäkahvat ja taakseajolaite. Lisäksi joidenkin painikkeiden paikkoja kyynärnojassa on muutettu Aku Kuuselan toiveiden mukaan.

Monipuolinen kalusto

Tilan päätraktorit ovat Valtroja ja Fendtejä. Tyypillisesti heinänteossa Fendt 820 niittää ja paalaa, 818 karhottaa ja käärii, 211 pöyhii, käärii ja niputtaa pikkupaaleja ja Valtra T194 kerää säilöheinäpaaleja. Valtroilla tehdään myös talvisin kalkkiurakointia.

– Meillä ei mittarina pidetä sitä paljonko traktoreihin kertyy tunteja, vaan miten tehokkaasti työt saadaan hoidettua. Kun säät ovat usein huonot ja me haemme hyvää laatua, niin työt pitää tehdä nopeasti. Esimerkiksi Arcusinin paalinkäräyslaitteilla saadaan paalit kerättyä todella nopeasti ja Kronen kanttipaalaimilla tehdään tiiviitä paaleja. Datankeruujärjestelmät, kuten Agrismart ja kustannuspaikkaseuranta kertovat esimerkiksi työsaavutuksen ja polttoaineen menekin per rehutonni, kertoo Kuusela.

 

Pollen Paali Oy:n traktoreita

  • Valtra T194 Versu
  • Valtra 8550 HiTech
  • Valtra 8550
  • Fendt 820
  • Fendt 818
  • Fendt 211

Lue lisää:

 

Jaa


« Takaisin uutisiin ja tiedotteisiin