Uutisarkisto

Aloita uutisten ja lehdistötiedotteiden selailu valitsemalla vuosi.
2018201720162015201420132012 2011

Täsmäviljelyä SmartTouch kyynärnojan näytöllä

29.11.2017
Traktorin Task Management ymmärtää viljelysuunnitelman, AutoGuide-automaattiohjaus kuljettaa traktoria tarkasti ja Isobus ohjaa työkonetta.
Kosketusnäytöllä varustettu SmartTouch-kyynärnoja tuo täsmäviljelyn käden ulottuville. Traktorin Task Management ymmärtää viljelysuunnitelman, AutoGuide-automaattiohjaus kuljettaa traktoria tarkasti ja Isobus ohjaa työkonetta. AgControl-lohkonhallinnan (Section Control) ja -määränsäädön (Variable Rate Control) avulla traktorin ja työkoneen yhdistelmä esimerkiksi levittää lannoitetta pellolla juuri oikeisiin kohtiin ja oikean määrän.

– AutoGuide-automaattiohjauksen tai Isobus-työkonehallinnan voi hankkia erikseen, mutta vasta nämä yhdessä mahdollistavat täsmäviljelyn. Kannattaa myös miettiä tarvitseeko näitä ominaisuuksia kenties myöhemmin traktorin eliniän aikana, muistuttaa Specialist Product Marketing Timo Mattila.

Täsmäviljelysovelluksilla on eniten käyttöä peltoviljelyssä. Etenkin erikoiskasveilla ja suurilla pinta-aloilla järjestelmä maksaa itsensä äkkiä takaisin. Esimerkiksi perunanviljelijä sai automaattiohjauksen ansiosta penkit 3–5 prosenttia tiheämpään kuin käsin ajamalla, mikä tiesi sadan hehtaarin tilalla 3–5 lisähehtaaria. Kun järjestelmän kustannusta vertaa peltohehtaarin vuokra- tai pääomakustannuksiin, niin järjestelmä maksoi itsensä takaisin parissa vuodessa. Tämän lisäksi tulivat muut hyödyt, kuten pienempi polttoaineenkulutus, parempi sadon laatu, lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden pienempi menekki sekä työskentelyn helppous.

Variable Rate Control -määränsäädön avulla voidaan esimerkiksi levittää peltolohkon eri osiin juuri tarvittava määrä lannoitetta.
Variable Rate Control -määränsäädön avulla voidaan esimerkiksi levittää peltolohkon eri osiin juuri tarvittava määrä lannoitetta.

Kylvössä tarvitaan senttimetritarkkuutta

Nyrkkisäännön mukaan kylvötöissä tarvitaan AutoGuiden tarkinta versiota, joka ohjaa traktoria 2–3 senttimetrin tarkkuudella. Erityisesti tämä koskee riviviljelyä ja erikoiskasveja, mutta myös viljaa. Jos rikkaruohoja poistetaan mekaanisesti haraamalla, niin tarkkuuden pitää olla vähintään sama kuin kylväessä. Ruiskutuksiin, lannoituksiin ja lannanlevitykseen riittää automaattiohjauksen perustarkkuus, joka kuljettaa traktoria ilmaisen Egnos-satelliittikorjaussignaalin tuella 20–30 senttimetrin tarkkuudella. 

– AutoGuide ja Isobus toimivat hyvin SmartTouch-kyynärnojan yhdeksän tuuman näytöllä. Jos kuitenkin haluaa käyttää yhtä aikaa sekä Isobusia, automaattiohjausta ja lisäksi esimerkiksi seurata joitakin traktorin toimintoja, niin toinen näyttö voi olla tarpeen, sanoo Mattila. 

Valtran TaskDoc- ja TaskDoc Pro -täsmäviljelysovellukset toimivat yhteen useimpien viljelysuunnitteluohjelmien kanssa. TaskDocissa tiedostot siirretään toimiston ja traktorin välillä Bluetooth-yhteyden avulla, TaskDoc Prossa tiedostoja voidaan siirtää lisäksi puhelinyhteyden avulla. Traktorilla tehdyt työt tallentuvat järjestelmään.

– Lohkonhallinnan ja määränsäädön avulla on mahdollista levittää esimerkiksi lannoitetta tai kasvinsuojeluainetta pellolla hyvin tarkasti juuri sinne missä sitä tarvitaan ja juuri tarvittava määrä. Tällä tavoin voidaan tasoittaa peltolohkon sisällä olevia eroja ja tuotantopanoksista saadaan paras mahdollinen hyöty. Tekoälyä järjestelmässä ei kuitenkaan ole, vaan viljelijällä pitää itsellään olla ajatus siitä, mitä hän haluaa tehdä pellolleen. Kun viljelysuunnitelma on tehty, niin täsmäviljelysovellukset ovat hyvä työkalu sen toteuttamisessa, sanoo Mattila.

Lue lisää SmartTouchista »

Section Control avaa ja sulkee esimerkiksi ruiskun lohkoja tarpeen mukaan. Tämä mahdollistaa esimerkiksi epäsään­nöllisen muotoisen pellon ruiskuttamisen tarkasti.
Section Control avaa ja sulkee esimerkiksi ruiskun lohkoja tarpeen mukaan. Tämä mahdollistaa esimerkiksi epäsään­nöllisen muotoisen pellon ruiskuttamisen tarkasti.

Jaa


« Takaisin uutisiin ja tiedotteisiin

Valtra RSS

Voit tilata RSS-syötteen omalle koneelle joko internet-selaimeen tai RSS-lukuohjelmaan. Tilatut uutisotsikot päivittyvät automaattisesti.

Otsikot ovat ladattavissa xml-muodossa seuraavassa osoitteessa:

  http://www.valtra.fi/news/news.xml