Uutisarkisto

Aloita uutisten ja lehdistötiedotteiden selailu valitsemalla vuosi.
2018201720162015201420132012 2011

Uusi tyyppihyväksyntä sallii 60 km/h huippunopeuden

08.12.2017
Uusi asetus nostaa EU-tyyppihyväksyttyjen traktoreiden huippunopeuden 60 kilometriin tunnissa ja tuo perävaunuihin paineilmajarrut. Toisaalta paikalliset tieliikennelait ja ajokorttisäännökset voivat vaikuttaa asiaan.
EU:n uusi traktoreiden tyyppihyväksyntää koskeva asetus 167/2013 on ainoa pätevä tammikuun ensimmäisenä päivänä 2018 koko EU:n alueella sekä Norjassa, Sveitsissä ja Islannissa. Suurimpia muutoksia ovat mahdollisuus traktoreiden huippunopeuden kasvaminen 60 kilometriin tunnissa tietyillä ehdoilla ja tarkentuneet perävaunujen jarrumääräykset.
Ensi vuoden alun jälkeen Euroopassa rekisteröitävät traktorit ovat erilaisia kuin tänä vuonna rekisteröitävät. Esimerkiksi kaikissa Valtran traktoreissa tulee olemaan paineilmajärjestelmä perävaunujarruja varten ja N- ja T -sarjojen traktoreiden huippunopeus voi olla 57 kilometriä tunnissa, jos asiakas niin haluaa.

– Tämä on suurin muutos sen jälkeen, kun siirryttiin kansallisista tyyppihyväksynnistä eurooppalaiseen tyyppihyväksyntään. Uuden säännöstön myötä suurin osa lopuistakin kansallisista erikoissäännöistä poistuu. Esimerkiksi vanha direktiivi tunsi vain 40 km/h huippunopeuden, muut nopeudet olivat kansallisia poikkeuksia. Jatkossa nopeus on joko 40 tai 60 km/h kaikkialla Euroopassa, kertoo Karri Häyrinen, Technical Legislation Engineer.

Kansallisista eroista ei kuitenkaan täysin päästä eroon. Esimerkiksi liikennelait ja ajokorttisäännöt ovat jatkossakin kansallisia, jolloin niillä voi olla paljonkin vaikutusta traktorin käyttöön. Samoin esimerkiksi paikalliset vakuutusyhtiöt voivat asettaa omia ehtojaan. Lisäksi valmistajat ja maahantuojat voivat hakea siirtymäaikoja, mutta niitä ei automaattisesti myönnetä. Esimerkiksi perävaunujen ja hinattavien työkoneiden valmistajilla on siirtymäaika kaksijohtoisten jarrujen asentamiselle. Toisaalta vaunuja ja työkoneita ei ole useissa maissa pakko tyyppihyväksyä lainkaan.

– Uudella asetuksella haetaan parempaa turvallisuutta ja tehokkuutta. Asetuksessa on lukuisia alakohtia, joista suurin osa liittyy jarruihin, varoitustarroihin, massoihin, kulkuteihin, teräviin kulmiin, peileihin ja muihin turvallisuusseikkoihin. Korkeampi huippunopeus puolestaan tehostaa viljelyä, kun Euroopassa maatilat ovat kasvaneet ja siirtoajoa on yhä enemmän. Lisäksi asetuksia yhtenäistetään eri maiden ja eri ajoneuvoluokkien välillä, kertoo tuotepäällikkö Matti Serenius VTT Expert Services Oy:stä.

Tarroja, kahvoja ja pyöreitä kulmia

Uuden asetuksen myötä traktoriin tulee paljon pieniä muutoksia, joita traktorin käyttäjä ei ehkä edes huomaa. Esimerkiksi tyyppikilpi muuttaa muotoaan, tietyissä traktorimalleissa traktoriin kulkemista helpotetaan uudella kahvalla, hätäpoistumistie merkitään varoitustarralla, sivupeilin alaosaan lisätään pieni laajakulmapeili jolla näkee takarenkaan viereen ja joitakin traktorin teräviä kulmia pyöristetään niin sisällä ohjaamossa kuin myös traktorin sivuilla ulkona.

– Valtran uusi A-sarja sekä SmartTouchilla varustetut N- ja T-sarjan traktorit ovat olleet alusta alkaen uuden asetuksen mukaisia. Muut mallisarjat on muutettu ase­tuksen mukaisiksi syksyn aikana, kertoo Häyrinen.

Kaikissa Euroopassa myytävissä Valtran traktoreissa on ensi vuoden alusta paineilmajärjestelmä. Asetus vaatii traktoriin ja merkittävän painoisiin perävaunuihin kaksijohtoisen jarrujärjestelmän, joka kytkennän irrotessa jarruttaa automaattisesti. Esimerkiksi Saksassa ja Itä-Euroopassa paineilmajarrulliset kärryt ovat olleet yleisiä, Ranskassa ja Espanjassa hyvin harvinaisia, Englannissa ja Pohjolassa vain isoimmissa perävaunuissa ja työkoneissa on ylipäänsä ollut jarrut.

60 km/h -huippunopeuden ehtona on mm. tietty hidastuvuus, mutta 40 km/h -traktoreissa vaatimus on vähäisempi. Valmistaja voi myös hyväksyttää mallin useammalla huippunopeudella. Käytännössä Valtran T- ja N -sarjan traktoreiden huippunopeus tulee olemaan joko 43, 53 tai 57 kilometriä tunnissa. Toisaalta vaikka traktori olisi hyväksytty 60 km/h -luokkaan, niin useimmissa maissa tieliikennelaki ja ajokorttisäännökset rajoittavat nopeutta tai sitä kuka nopealla traktorilla saa ajaa.

Tutustu Valtran N-sarjaan »

Tutustu Valtran T-sarjaan »

Jaa


« Takaisin uutisiin ja tiedotteisiin

Valtra RSS

Voit tilata RSS-syötteen omalle koneelle joko internet-selaimeen tai RSS-lukuohjelmaan. Tilatut uutisotsikot päivittyvät automaattisesti.

Otsikot ovat ladattavissa xml-muodossa seuraavassa osoitteessa:

  http://www.valtra.fi/news/news.xml