Valtra nykyaikaistaa ja laajentaa tuotemerkkinsä kotitehdasta Suolahdessa
Valtran tehtaalla Keski-Suomessa tehdyt uudet investoinnit mahdollistavat entistä paremman asiakaspalvelun. Investoinnit lisäävät valmistuksen tehokkuutta ja parantavat monen tehtaalla työskentelevän 1 200 työntekijän työolosuhteita.
Suuria parannuksia suurille traktoreille
Huomattavin muutos Suomen tehtaalla on Valtran uusi 2 000 m2:n maalaamo. Vaikuttava maalaamorakennus sijaitsee pääkokoonpanolinjan välittömässä läheisyydessä. Uusi maalaamo varmistaa laadukkaan maalipinnan ja parantaa prosessitehokkuutta.
Kootut traktorirungot siirretään uudessa kokonaisuudessa kokoonpanolinjalta uuteen maalaamoon vihivaunuilla (AGV). Tämän jälkeen rungot nostetaan maalauslinjaston riippukuljettimiin. Riippukuljettimet ja uuden rakennuksen tarjoama lisätila mahdollistavat entistä tehokkaamman pesun, kuivauksen, maalauksen ja esikäsittelyn.
Vuonna 1969 rakennettu alkuperäinen maalaamo sijaitsi pääkokoonpanohallissa. Vaikka maalausteknologia onkin vuosien mittaan kehittynyt, vanhan maalaamon tilat olivat liian ahtaat Valtran uusimmille suuren hevosvoiman Q- ja S-sarjan traktoreille. Maalaamon sijainnin muuttuminen on nopeuttanut valmistusprosessia ja lisännyt tehtaan kapasiteettia, mikä on mahdollistanut entistä paremman asiakaspalvelun. Lisäksi vanhan maalaamon aiheuttaman melun, lämmön ja kosteuden poistuminen parantaa huomattavasti kokoonpanotehtaan työntekijöiden työolosuhteita.
Voimansiirtotehtaan kapasiteetin ja tehokkuuden lisääminen
Myös Suolahdessa sijaitsevalla Valtran voimansiirtotehtaalla on meneillään huomattava laajennus ja nykyaikaistaminen. Tällä hetkellä tehdas valmistaa N- ja T-sarjan traktoreissa käytettäviä voimansiirtoja sekä toimittaa Powershift-vaihteistoja Etelä-Amerikan markkinoille ja voimansiirto-osia AGCOn muille tehtaille. Tulevaisuudessa myös Q- ja S-sarjoissa käytettävät AGCO CVT -vaihteistot valmistetaan Suomessa.
Uusi Q- ja S-sarjan voimansiirroille tarkoitettu testipenkki mahdollistaa suuren hevosvoiman traktoreiden laajemman tuotannon ja kasvavaan asiakaskysyntään vastaamisen.
Muihin viimeaikaisiin investointeihin, jotka helpottavat asiakkaiden tarpeisiin vastaamista, kuuluu uusi joustava valmistusjärjestelmä (FMS 5). Kyseessä on automaattinen valmistusjärjestelmä, joka on yhteydessä materiaalivarastoon ja huipputason koneistuskeskuksiin. Uusi järjestelmä varmistaa tasaisen laadun ja mahdollistaa samalla suuremmat kapasiteetit. Vuoden 2024 alussa FMS-järjestelmää täydennetään kolmella koneistuskeskuksella.
Valtran EME-alueen tuotantojohtaja Tiina Herlevi alleviivaa turvallisen, luotettavan ja laadukkaan tuotannon tärkeyttä Suolahdessa: ”Investoimme teknologiaan, joka lisää tuotteiden laatua ja kasvattaa tuotantoa parantaen samalla tiimimme turvallisuutta ja työolosuhteita. Lisääntyneen automaation ja tarkkuuskoneistuksen ansiosta työntekijämme voivat työskennellä puhtaammassa ja hiljaisemmassa ympäristössä.”
Investoimme teknologiaan, joka lisää tuotteiden laatua ja kasvattaa tuotantoa parantaen samalla tiimimme turvallisuutta ja työolosuhteita. Lisääntyneen automaation ja tarkkuuskoneistuksen ansiosta työntekijämme voivat työskennellä puhtaammassa ja hiljaisemmassa ympäristössä
- Valtran EME-alueen tuotantojohtaja Tiina Herlevi
Tutkimus- ja kehitystoimintaan investoiminen
Valtran suunnittelutiimit hyötyvät nopeammista testituloksista, kun aivan uusi validointikeskus otetaan käyttöön vuoden 2024 toisella puoliskolla. Tässä 850 neliömetrin suuruisessa rakennuksessa voidaan testata kokonaisia traktoreita tai yksittäisiä moduuleja äärimmäisen lämpimissä tai kylmissä olosuhteissa ja erilaisissa ilmankosteuksissa – ulkona vallitsevasta säätilasta riippumatta.
”Uusi validointikeskus tehostaa suunnittelu- ja tutkimusprosesseja, mikä hyödyttää sekä asiakkaitamme että työntekijöitämme. Pian pystymme täällä Suolahdessa testaamaan tarkasti traktorimoduuleja kuormitettuna ja äärimmäisissä lämpötiloissa ympäri vuoden. Tämä muutos nopeuttaa esimerkiksi tulevaisuuden energianlähteiden ja -teknologioiden kehittämistä ja testaamista äärimmäisissä lämpötiloissa tai ohjaamon lämmönhallintatekniikoiden kehittämistä,” kommentoi Valtran suunnittelupäällikkö Henry Palonen.
”Uusi validointikeskus tehostaa suunnittelu- ja tutkimusprosesseja, mikä hyödyttää sekä asiakkaitamme että työntekijöitämme. Pian pystymme täällä Suolahdessa testaamaan tarkasti traktorimoduuleja kuormitettuna ja äärimmäisissä lämpötiloissa ympäri vuoden. Tämä muutos nopeuttaa esimerkiksi tulevaisuuden energianlähteiden ja -teknologioiden kehittämistä ja testaamista äärimmäisissä lämpötiloissa tai ohjaamon lämmönhallintatekniikoiden kehittämistä
- Valtran suunnittelupäällikkö Henry Palonen.
Valtran tehdasvierailut
Tehdaskierroksia ja -vierailuja järjestetään ryhmille. Käyntien aikana asiakkaat pääsevät näkemään monia uusista investoinneista paikan päällä sekä Atrium-rakennuksessa sijaitsevan hiljattain uusitun vierailijakeskuksen ja kaupan. Lisäksi vierailijat voivat käydä uudistetulla Valtra Unlimited Studiolla, joka sijaitsee valmiita traktoreita tehtaalta asiakkaille kuljettavan junanradan vieressä, sekä AGCO Reman ‑keskuksessa, joka toimittaa uudelleenvalmistettuja moottoreita, vaihteistoja ja osia Valtran asiakkaille.
Valtra jatkaa tuotantonsa tehokkuuden ja kestävyyden parantamista. Vuodesta 2022 lähtien tehdas on käyttänyt 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa ja yli viiden vuoden ajan testauksessa ja traktoreiden ensitäytössä on käytetty uusiutuvaa dieseliä. Lisätietoa kestävästä tuotannosta Valtran Suolahden tehtaalla