Helsingin kaupungilla on 26 Valtraa

22.01.2018
Etumies Tero Feltin ajamassa runko-ohjatussa N163 Directissä on levyaisakuormain, aisaohjattu perävaunu ja Kronos 8020 -kuormain. Kuormainta voidaan ohjata traktorin ulkopuolelta kauko-ohjaimella.
Helsingin kaupungin rakennuspalvelu Stara hoitaa ja rakentaa katuja, puistoja, rakennuksia ja muuta kuntatekniikkaa. Kaupunki omistaa mm. 12 000 hehtaaria metsää, joista 5 000 hehtaaria Helsingin alueella sekä kaksi maatilaa, joista toinen on kotieläintila. Staran käytössä on tällä hetkellä 26 Valtraa ja Valmetia, joista suurin osa on N163 Directejä, kolme runko-ohjattua ja loput N123 Versuja. Tuomarinkylän maneesia lanaa Valmet 565 vuosimallia 1966.

Kalustopäällikkö Petri Jokela, miksi pääkaupungissa käytetään traktoreita?

– Traktori on monipuolinen työkone, jonka käyttöaste ja kustannustehokkuus on parempi kuin erikoiskoneen. Esimerkiksi hydraulivetoiseen kiinteistökoneeseen verrattuna traktorilla tehdään vuosittain lähes kaksi kertaa enemmän työtunteja ja kuitenkin se on hankintahinnaltaan edullisempi. Traktorit ovat korvanneet monessa työssä kuorma-auton tai kiinteistökoneen.

Etumies Tero Felt, millaisia töitä traktorilla tehdään?

– Katujen kunnossapidossa esimerkiksi hiekoitetaan, aurataan, lingotaan, suolataan, harjataan, poistetaan polannetta alaterällä sekä kuormataan ja ajetaan lunta. Puistopuolella kuljetetaan esimerkiksi maa-aineksia, risuja ja muita koneita, niitetään pientareita ja niittyjä, aurataan ja jäädytetään luistinratoja sekä leikataan pensaita.

Minulla on traktoriin 10 työkonetta eteen ja 12 taakse sekä kolme kärryä. Parhaimmillaan on työpäivän aikana ollut traktorissa kiinni kuusi eri työkonetta.

Maansiirtotraktorinkuljettaja Pertti Grönlund, millainen työ­kalu traktori on verrattuna muihin koneisiin?

– Se on ergonomialtaan erittäin hyvä esimerkiksi kiinteistökoneisiin verrattuna. Kaupungissa traktori pärjää myös nopeudessa kuorma-autolle. Traktorilla pääsee töihin sellaisiin paikkoihin, joihin ei millään muulla koneella pääse ja esimerkiksi niitto on paljon tehokkaampaa kuin ennen. Lisäksi traktori voi usein lastata oman kuormansa. Kaupunkilaisetkin kunnioittavat traktoria: antavat toisaalta tilaa ja toisaalta tulevat lähes päivittäin juttelemaan.

Jaa


« Takaisin uutisiin ja tiedotteisiin